Over David Oranje

283e185

Welkom op mijn website,

Mijn naam is David Oranje (1990). Ik ben een werklustige, ambitieuze journalist met een vlotte pen en een brede algemene kennis, hoewel ik me specialiseer in de Arabische c.q. islamitische wereld. Begin 2016 studeerde ik cum laude af aan de School voor Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

De laatste jaren heb ik artikelen geschreven voor kranten als De Volkskrant, Trouw, Nrc.next, Het Parool, BN de Stem en het Brabants Dagblad, voor (digitale) magazines als Vrij NederlandVICE Nederland, De Correspondent, Drawing The Times en Mindshakes en voor organisaties als de Stichting Veteranen Hart van Brabant. Ik beheers alle journalistieke genres, produceer artikelen in vlekkeloos Nederlands en Engels en ben als verslaggever of (eind)redacteur breed inzetbaar.

Medio 2014 heb ik een half jaar stage gelopen bij de Amsterdamse krant Het Parool, de laatste drie maanden op verzoek van de krant, waar ik gelijktijdig als verslaggever op de Amsterdamredactie en als redacteur voor de buitenlandpagina’s en het buitenlandkatern PS de Wereld werkte. Daarnaast heb ik van begin maart t/m half juni 2015 stage gelopen op de buitenlandredactie van de Volkskrant, waar ik me kon richten op het schrijven van verhalen over de regio die me al van jongs af aan diep fascineert: het Midden-Oosten.

Daarnaast beschik ik over enige kennis van de Arabische taal. Begin 2014 volgde ik een half jaar de minor Arabische taal & cultuur aan de Hogeschool van Amsterdam, waarvoor ik onder andere een maand in de Marokkaanse hoofdstad, Rabat, heb gewoond om deel te nemen aan een intensieve cursus Modern Standaard Arabisch. Ik ben dan ook het Arabische schrift machtig en beschik over voldoende kennis om mezelf, zij het ietwat gebrekkig, uit te drukken.

Tenslotte volgde ik eind 2013 de meerdaagse cursus Verslaggeving in conflictgebieden – aangeboden door de Nederlandse Vereniging van Journalisten in samenwerking met het Ministerie van Defensie. Ik ben er onder andere getraind in het voorbereiden van reizen, het bieden van eerste hulp, het omgaan met gijzelingen, het herkennen van wapens en mijnen en het handelen bij checkpoints en andere belemmeringen. De laatste jaren heb ik die kennis enigszins in de praktijk kunnen brengen tijdens journalistieke expedities, onder meer naar Mali, Israël en de Palestijnse gebieden, Libanon, Oman, Bosnië en Frankrijk.

Mocht u mij willen inhuren als verslaggever, (eind)redacteur of tekstschrijver, of simpelweg een vraag willen stellen, dan kunt u contact met mij opnemen via d.oranje@chello.nl. Mijn curriculum vitae is op aanvraag te verkrijgen. Een aanzienlijk deel van mijn verhalen kunt u vinden onder het kopje Publicaties. U kunt mij ook volgen op en bereiken via Twitter en LinkedIn.